Kategorier
Okategoriserade

Kungligt

Nu ska jag skriva små presentationer av barnen till det andra kungaparet i den danska Glucksburgska ättens kungapar, H.M. Kung Frederik VIII och Drottning Louise av Danmark (Louise var född svensk prinsessa, dotter till Kung Carl XV och Drottning Lovisa av Sverige). Jag börjar med deras andra barn, eftersom jag redan har skrivit om den äldste sonen som blev Kung Kristian X. Finns om ni söker i bloggflödet.

H.M. KUNG HÅKON VII AV NORGE

Bild: Historiesajten

Namn: Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel född prins av Danmark.

Född: 3 augusti 1872

Föräldrar: H.M. Kung Frederik VIII och H.M. Drottning Louise av Danmark

Maka: H.M. Drottning Maud av Norge

Barn: Kung Olav V av Norge

När Unionen mellan Sverige och Norge upplöstes 1905 valdes prins Carl som han hette i Danmark, till Kung av Norge och fick kunganamnet H.M. Kung Håkon VII av Norge. Han var då gift med sin kusin prinsessan Maud av Storbrittanien som var dotter till Kung Edvard VII och Drottning Alexandra av Storbrittanien. Hon blev då Norges nya drottning. Dom fick ett barn tillsammans, Olav som blev kronprins och senare Kung Olav av Norge och far till Norges nuvavrande kung Harald.

Kung Håkon avled den 21 september 1957, 85 år gammal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s