Kategorier
Okategoriserade

Kungligt

Dom flesta Europeiska kungahusen är släkt med varandra vet vi ju. Att försöka reda ut alla europeiska kungahusens släktskap på en gång kan bli lite rörigt. Men hur är dom nordiska kungahusen släkt? Det ska jag försöka förklara här.

Dom nordiska regenterna: H.M. Kung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia av Sverige. H.M. Kung Harald V och H.M. Drottning Sonja av Norge. H.M. Drottning Margrethe II av Danmark. Foto: Sven GJ. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Vi börjar med den danska prinsessan Ingeborg, vars föräldrar var Frederik VIII och Drottning Louise av Danmark (Louise var för övrigt född svensk prinsessa, dotter till Karl XI och Drottning Lovisa av Sverige). Prinsessan Ingeborg gifte sig med en svensk prins, Prins Carl som var tredje barn till Kung Oscar II och Drottning Sofia av Sverige. Prins Carl och prinsessan Ingeborg fick fyra barn, tre döttrar och en son. Deras andra dotter prinsessan Märtha gifte sig med Norges kronprins Olav, senare kung Olav. Dom fick tre barn, prinsessorna Ragnhild och Astrid och Norges nuvarande kung Harald V. Så där har vi genast släktskap från alla tre kungahusen.

Kronprinsessan Märtha och Kronprins Olav (senare kung Olav) av Norge. Kung Harald V av Norges föräldrar. Foto: NTB/Scandpix

Sen har vi ju Danmarks drottning Margrethe II, vars mor Drottning Ingrid var född svensk prinsessa och dotter till H.M. Kung Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margaretha av Sverige. Drottning Ingrids äldste bror arvprins Gustaf Adolf är våran kung Carl XVI Gustafs pappa, så Drottning Margrethe och Kung Carl Gustaf är då kusiner. Verkar det krångligt? Inte alls. Skriv gärna en kommentar eller fråga här i bloggen om något är oklart.

Dåvarande danska kronprinsparet Ingrids och Frederiks (senare Kung Frederik IX och Drottning Ingrid av Danmark) bröllopsfoto. Bild: Kungahuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s