Kategorier
Okategoriserade

Kungligt

Idag kommer den fjärde och sista delen i serien om Hagasessorna. Det blir om den yngsta av Kung Carl XVI Gustafs storasystrar, prinsessan Christina.

PRINSESSAN CHRISTINA

Bild: Sveriges kungahus

Prinsessan Christina föddes den 3 augusti 1943 på Haga slott och var det fjärde barnet till arvprins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla.

Prinsessan var den första svenska prinsessa som tog studentexamen på Franska skolan i Stockholm 1963. Hon studerade därefter vid Stockholms universitet.

1974 gifte sig Christina med direktör och senare generalkonsul Tord Magnusson. Dom gifte sig i slottskyrkan på Kungliga slottet. Efter vigseln åkte brudparet i kortege genom Stockholm och sedan båt tillsammans med gästerna ut till Drottningholm där bröllopsfesten ägde rum. Alltså precis som prinsessan Madeleine och Chris O´Neill gjorde 2013.

Bild: Pinterest

Efter bröllopet bosatte sig paret i Villa Beylon i Ulriksdals slottspark. Paret fick tre söner tillsammans, Gustaf f. 1975, Oscar f. 1977 och Victor f. 1980. Eftersom prinsessan gifte sig med en icke kunglig man blev hon av med sin kungliga titel kunglig höghet. Hennes titel är Prinsessan Christina fru Magnusson.

Nu bor paret sen några år i en våning på slottsbacken i Stockholm.

Prinsessan Christina har representerat kungahuset mest av sina systrar. När mamman, prinsessan Sibylla gick bort i cancer 1972, blev Christina rikets första dam och fick hjälpa till att representera tillsammans med den gamle kungen, farfar Gustaf VI Adolf. När Carl XVI Gustaf vlev kung 1973 så fortsatte prinsessan Christina att vara rikets första dam och stå vid sin brors sida fram till kungen gifte sig med Silvia som då blev Sveriges nya drottning. Prinsessan Christina har bland annat arbetat för Röda Korset och var deras styrelseordförande mellan 1993-2002.

2016 meddelades det att prinsessan led av kronisk leukemi och har blivit behandlad för sjukdomen. Efter några år har hon blivit bättre, efter en tids behandlingar och en stamcellstransplantation.

Prinsessan Christina har skrivit två böcker. 2016 skapade hon boken Dagar på Drottningholm tillsammans med Carl-Otto Werkelid och fotograf Ralf Rurander. En väldigt fin bok med berättelser och fina bilder.

2020 kom boken om hennes farmor Kronprinsessan Margaretha. Boken heter ”Hon kallades Daisy -att finna en farmor. En väldigt intressant bok.

Bild: Aftonbladet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s