Kategorier
Okategoriserade

Kungligt

Jag ska skriva lite om dom så kallade Hagasessorna. Alltså Kung Carl XVI Gustafs systrar. Kungen var ju yngsta barn till arvprinsparet Gustaf Adolf och Sibylla. Äldst av syskonen är Prinsessan Margaretha. Hon föddes den 31 oktober 1934 på Haga slott.

Prinsessan Margaretha av Sverige och hennes mamma prinsessan Sibylla, 1935. Foto: Historisk Bildbyrå

Prinsessan Margaretha utbildade sig i klädsömnad på Märthaskolan.

Den 30 juni 1964 gifte sig prinsessan med engelsmannen John Ambler i Gärdslösa kyrka på Öland. Hon är den enda av Hagasessorna som inte använde något av dom kungliga diademen vid sitt bröllop. Utan hon använde istället Gärdslösa kyrkas egen brudkrona. Eftersom John Ambler inte var av kunglig börd så fick Margaretha avsäga sig sina kunglig titel Kunglig höghet. Men prinsessa är hon fortfarande. Hennes titel blev istället Prinsessan Margaretha fru Ambler.

Paret flyttade till England efter bröllopet. Först i London och senare på herrgården Chippinghurst Manor i Oxford. Paret fick tre barn, Sibylla, Edward och James.

Bild: Wikipedia.

Paret separerade 1996, men dom förblev gifta. 2008 avled John Ambler. Prinsessan bor sedan dess i Oxfordsire utanför London. Man ser henne sällan i Sverige. Men kommer gärna vid högtider. Senast hon var i Sverige var vid Prinsessan Adriennes dop 2018.

Här är Prinsessan Margaretha tillsammans med sin bror Kung Carl Gustaf. Foto: Jonas Borg/Hovet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s